UIT kritisoi voimakkaasti kulttuurialaa syrjiviä rajoitustoimia – revyyn esityskausi Helsingissä joudutaan perumaan

Uuden Iloisen Teatterin revyy Kupla vai Uitti nähdään tänä vuonna ainoastaan Nilsiän Louhosareenalla.  

Helsingin epidemiatilanteeseen liittyvien yleisötapahtumia koskevien rajoitusten vuoksi Uuden Iloisen Teatterin ei valitettavasti ole mahdollista tänäkään keväänä toteuttaa Peacock-teatterissa jo valmiiksi harjoiteltua ja rakennettua kevätrevyytään Kupla vai Uitti.

Kaikki Peacock-teatterin 45 näytöstä on jouduttu perumaan. Tuotanto on siirretty jo kertaalleen vuodella eteenpäin maaliskuussa 2020 koronan vuoksi. Uusi Iloinen Teatteri kritisoi voimakkaasti muun tapahtuma- ja teatterialan kanssa ministeriöpäätöksestä tilapäislaiksi säädettyä 2 metrin turvavälien vaatimuksesta alaa syrjivänä ja vaatii siihen pikaista lievennystä.

"Jos Peacock-teatteri olisi ravintola, sinne saisi ottaa 400–600 asiakasta kerrallaan, riippuen siitä, onko kyseessä anniskelu- vai ruokaravintola. Nyt kun se on teatteritila, jossa olisi ollut tarkoitus järjestää väliajaton esitys, johon asiakkaat osallistuvat numeroiduilla paikoillaan maskit koko ajan kasvoilla, on suurin sallittu yleisömäärä kuusi (6!). Kulttuurialan syrjintä on suorastaan edesvastuutonta ja tällaisen politiikan uhriluku tulee olemaan suuri", toteaa teatterinjohtaja Timo Kärkkäinen.  

UIT tuottaa Kupla vai Uitti -revyyn heinä-elokuun vaihteessa Nilsiään, Tahkovuoren lomakohteen läheisyydessä sijaitsevalle Louhosareenalle. "Onneksi on Louhosareena, jossa meillä on lähes 2 000 hengen katsomo," teatterinjohtaja Timo Kärkkäinen viittaa revyyn loppukesän esityspaikkaan hylätyssä kvartsikivilouhoksessa. "Myimme jo viime vuoden keväällä yli 8 000 lippua tähän esitykseen ja toivomme totisesti, että asiakkaamme vaihtaisivat lippunsa joko Louhosareenan lippuihin tai avoimiin lippuihin, jotka käyvät UIT:n tuotantoihin vuoden 2023 loppuun asti."

Teatteri yhteistyötahoineen suunnittelee keinoja saada Peacockiin liput ostaneet asiakkaansa Nilsiään. "Juna-, lentokone- ja bussiyhteydet ovat kaikki selvityksen alla. Revyyjuna olisi kova juttu," Kärkkäinen maalailee.

UIT pahoittelee asiakkailleen esityksen siirtämisestä aiheutuvaa vaivaa ja mielipahaa ja toivoo, että asiakkaat ensisijaisesti siirtäisivät lippunsa ensi vuoden esityksiin tai Nilsiän produktioihin.

Lisätietoja: teatterijohtaja Timo Kärkkäinen, timo@uit.fi

Uusi Iloinen Teatteri on vuonna 1978 perustettu omavarainen, viihteellinen ammattiteatteri, joka toimii lipputuloilla ilman yhteiskunnallista tukea. Perinteisen Linnanmäen Peacock-teatterin kevät revyyn lisäksi teatteri on laajentanut toimintaansa kesäteatteriareenoille. Lisätietoja: uit.fi